انواع لامپ روشنایی و انواع نورپردازی | لامپ LED
آنچه در این مقاله می خوانید...
نور چگونه اندازه گیری می شود؟لومن بخرید نه واتلومن چیست؟تعویض لامپ هاشاخص نمود رنگانواع نورپردازی۱. نورپردازی محیطی:۲. روشنایی وظیفه:۳. نورپردازی تاکیدی:چه مقدار نور مورد نیاز است؟۱. کاری که میخواهیم انجام دهیم: نورپردازی محیطی، وظیفهای یا تاکیدی۲. سن افراد محیط۳. اهمیت سرعت و دقت کارنورپردازی و انواع لامپ روشنایی | نور در زندگی مدرن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از تامین نور در طول شب گرفته تا امنیت و تامین نور در مکان های مختلف در روز و نورپردازی و تزئین مکان های مختلف.
نور را میتوان به روشهای مختلفی تولید کرد، و ما میخواهیم در این مقاله راههایی را که از طریق آنها میتوانیم تولید نور کنیم را معرفی و ببینیم که کدام یک از همه این روشها کارآمدتر است.
ما همچنین به انواع مختلف لامپ هایی که در اطراف ما برای استفاده در دسترس هستند، نگاه خواهیم کرد. کشور ما در حال حاضر در حال گذار به لامپ های کارآمدتر است. ۱۰ سال پیش، لامپ های رشته ای بر بازار تسلط داشتند. اما در حال حاضر تمامی لامپ ها در حال جایگزینی توسط نوعی از مدل های کارآمدتر از لامپ ها هستند.
ممکن است برخی از شما با دیود ساطع کننده نور یا لامپ های ال ای دی ، لامپ های فلورسنت فشرده (CFL) یا لامپ های گازی و لامپ های رشتهای آشنا باشید. ما نحوه عملکرد هر یک از انواع لامپ روشنایی و همچنین نحوه تولید نور در این لامپ ها و بازده نوری آنها را بررسی خواهیم کرد.
نور چگونه اندازه گیری می شود؟
وقتی اکثر مردم یک لامپ می خرند، به دنبال وات (W) می گردند. در حالیکه وات یک واحد توان است (یعنی انرژی که از منبع برق مصرف می شود). و در مورد نوری که ارائه میدهد، چیزی نمی گوید.
رایج ترین اندازه گیری خروجی نور (یا شار نوری) لومن است. همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است، همه لامپ ها بر حسب لومن رتبه بندی می شوند و هر لامپ دارای ۳ پارامتر روی بسته بندی خود است:
- خروجی لومن لامپ یا خروجی نور
- مصرف برق بر حسب وات
- عمر لامپ برحسب ساعت
وقتی در حال خرید لامپ هستید، لومن ها را با هم مقایسه کنید تا مطمئن شوید که میزان نور یا سطح روشنایی مورد نظر خود را دریافت می کنید. به نوشته های روی لامپ دقت کنید.
لومن بخرید نه وات
در گذشته، لامپها را بر اساس میزان مصرف انرژی یا وات آنها میخریدیم. اما اکنون خرید چراغ ها بر اساس میزان نوری که ارائه می کنند منطقی تر است.
وقتی در حال خرید لامپ هستید، با مقایسه لومن به جای وات، به روشنایی مورد نظر خود دست می یابید. لومن اندازه گیری میزان روشنایی یک لامپ است. هر چه میزان لومن ها بیشتر باشد، لامپ پرنورتر است.
لومن چیست؟
لومن ها میزان نوری که از یک لامپ دریافت می کنید را اندازه گیری می کنند. هرچه لومن بیشتر باشد به این معنی است که نور بیشتر است. و هرچه لومن کمتر باشد به این معنی است که نور کمتر است.
لومن برای لامپ ها به زبان ساده کیلو برای برنج و لیتر برای شیر است. مقدار شیری که میخریم و دریافت میکنیم را با لیتر اندازه میگیریم. همچنین مقدار نوری که دریافت میکنیم را با لومن اندازه میگیریم.
لومن به شما این امکان را می دهد که مقدار نوری را که مورد نیاز شماست را خریداری کنید. بنابراین هنگام خرید لامپ، به لومن فکر کنید، نه وات.
تعویض لامپ ها
روشنایی یا میزان لومن لامپ خانه شما ممکن است بسیار متفاوت باشد، بنابراین در اینجا یک قانون کلی برای تعویض لامپ ها وجود دارد:
- برای تعویض لامپ رشته ای ۱۰۰ وات (W) به دنبال لامپی باشید که ۱۶۰۰ لومن به شما بدهد . اگر چیزی کم نورتر می خواهید، لومن کمتری را انتخاب کنید. اگر نور روشن تر را ترجیح می دهید، به دنبال لومن های بیشتری باشید.
- یک لامپ ۷۵ واتی کم مصرف را با یک لامپ ال ای دی که حدود ۱۱۰۰ لومن به شما می دهد جایگزین کنید.
- یک لامپ ۶۰ واتی کم مصرف را با یک لامپ ال ای دی که حدود ۸۰۰ لومن به شما می دهد جایگزین کنید.
- یک لامپ ۴۰ واتی را با یک لامپ کم مصرف که حدود ۴۵۰ لومن به شما می دهد جایگزین کنید.
شاخص نمود رنگ
توانایی دیدن درست رنگ ها یکی دیگر از جنبه های کیفیت نور است. به نظر می رسد رنگ اجسام تحت انواع مختلف نور متفاوت است. مقیاس شاخص نمود رنگ (CRI) برای مقایسه اثر یک منبع نور بر ظاهر رنگ محیط اطرافش استفاده می شود. مقیاس ۰ تا ۱۰۰ CRI را تعریف می کند. CRI بالاتر به معنای شاخص نمود رنگ بهتر یا تغییر رنگ کمتر است.
انواع نورپردازی
میزان نور مورد نیاز در یک اتاق بستگی به کاری که در آن محیط انجام میشود و اندازه آن دارد.
سه نوع اصلی نورپردازی در طراحی داخلی و معماری داریم که هر کدام هدف خاصی را در یک فضا انجام می دهند: نورپردازی محیطی، وظیفه ای و تاکیدی. نور مورد نیاز نیز به سن افراد و اهمیت سرعت و دقت کار بستگی دارد.
۱. نورپردازی محیطی:
این نورپردازی عمومی یا پس زمینه در یک اتاق است که نور کلی را فراهم می کند و به افراد امکان می دهد با خیال راحت و آسوده در اتاق حرکت کنند. این نور می تواند از منابع مختلفی مانند چراغ های سقفی، دیوارکوب ها یا نور طبیعی پنجره ها باشد.
۲. روشنایی وظیفه:
روشنایی وظیفه یا نورپردازی کاری یا نورپردازی اداری، همانطور که از نامش پیداست، این نوع نورپردازی برای کمک به افراد در انجام کارهای خاصی که نیاز به نور متمرکز دارند، مانند مطالعه، آشپزی یا کار با کامپیوتر در نظر گرفته شده است. این نوع روشنایی معمولاً موضعی است و می تواند توسط لامپ های رومیزی، چراغ های زیر کابینت یا سایر منابع نور جهت دار تأمین شود. این نوع نورپردازی در سطح مورد نیاز انجام میشود و افزایش نور و اتلاف انرژی در همه جای اتاق لازم نیست.
۳. نورپردازی تاکیدی:
این نوع نورپردازی برای برجسته کردن یا جلب توجه به اشیاء خاص، ویژگی های معماری یا آثار هنری در یک فضا استفاده می شود. جذابیت را به فضا اضافه می کند و یک مکان خاص را برجسته میکند. برای ایجاد نورپردازی تاکیدی می توان از چراغ های دیواری یا ریلی جهت دار، وال واشر، نورافکن یا حتی نورپردازی مسیر راه رفتن در ویلا یا خانه استفاده کرد. نورپردازی تاکیدی میتواند با شدت بالا یا ظریف باشد. این سه نوع نورپردازی با هم هماهنگ میشوند تا محیطی کاربردی، راحت و از نظر بصری جذاب ایجاد کنند.
چه مقدار نور مورد نیاز است؟
حال به بررسی این سوال می پردازیم که “به چه میزان نور نیاز داریم؟” پاسخ به این بستگی دارد که چه کاری در محیط انجام می دهیم و چه حالاتی را میخواهیم در اتاق ایجاد کنیم.
۱. کاری که میخواهیم انجام دهیم: نورپردازی محیطی، وظیفهای یا تاکیدی
اگر فقط در راهرو راه می روید، شما به مقداری نور نیاز دارید تا یکدیگر را ببینید و بدانید که چه چیزی در محیط وجود دارد. به این نورپردازی، نورپردازی محیطی یا روشنایی عمومی می گویند.
در اینجا مثالی می آوریم که من اینجا در اتاق کنفرانس نشستهام و سعی میکنم یادداشت برداری کنم یا کتابی بخوانم. نوع نوری که در اینجا به آن نیاز دارم، نورپردازی وظیفه نامیده میشود. من کار خاص خواندن یک کتاب را انجام می دهم. یا میتوانیم مثال دیگری از آشپزی بزنیم. به طور مثال شما در حال پختن چیزی هستید و باید دقیقاً بدانید که آیا کار را به درست میدهید یا خیر. در اینجا به نور نیاز دارید که دوباره روشنایی وظیفه گرا است. بنابراین، بستگی به کاری دارد که انجام می دهید.
مثالی دیگر: شما می خواهید جنبه ها یا اشیاء خاصی را در اتاق برجسته کنید. شاید یک نقاشی، شاید یک مجسمه یا یک تابلو یا هر چیز دیگری هر چیزی که می خواهید در اتاق برجسته باشد و جلوهی خاصی داشته باشد. به جای برجسته کردن کل اتاق و استفاده از ندر شدید و یا رنگی برای کل اتاق می توانید آن قطعه خاص را با نور خاصی برجسته کنید. به این نوع نورپردازی، نورپردازی تاکیدی می گویند.
۲. سن افراد محیط
اینکه چقدر نور نیاز داریم به سن افرادی که در اتاق هستند نیز بستگی دارد. معمولا افراد مسن نسبت به افراد جوان به نور بیشتری نیاز دارند.
۳. اهمیت سرعت و دقت کار
همچنین باید سرعت و دقتی را که نیاز داریم تا کارهای خاصی را انجام دهیم در نظر بگیریم. مثلاً شخصی در حال تعمیر یک ساعت مچی کوچک است. بدیهی است که این فرد به نور بیشتری نیاز دارند، به خصوص اگر بخواهد خیلی سریع تعمیر را انجام دهد. بنابراین سرعت و دقتی که میخواهیم کار را انجام دهیم نیز، میزان نور مورد نیاز ما را تعیین میکند.